Sauer 200 str vedligehold
Mere om Sauer
Efter at have fornøjelsen, at arbejde med Sauer geværet, i mange år, kan jeg ikke lade være med at skrive lidt om min(e) oplevelser med dette udmærkede gevær.
Jeg kender den både, som Sauer 200 STR og som 202 jagt og jeg bruger dem begge med stor fornøjelse.
Der kan dog være et lille problem med Sauer 200STR /200, idet, det kan ske, at aftrækket svigter.
Det er nok fordi dette gevær bliver brugt mere ned de fleste og
fordi jeg har oplevet med de fleste typer af våben, ikke mindst de gamle Mauser typer.
Man lukker grebet og tror man afgiver et skud, men der sker ingen ting.
Det virker som om, at aftrækket svigter og når man så bevæger låsegrebet, afgår skuddet. Det er i sig selv en uheldig ting, især når man ikke kender fænomenet.
Det har ikke så meget med selve aftrækket at gøre, idet jeg kender til 4 til 5 forskellige modeller af aftræk og de har, eller kan have det samme problem, så der skal problemet skal findes i de øvrige dele af våbnet.
Det er lidt interessant, for den første gang jeg mødte dette problem, var på en cal..22 baneriffel af ældre dato, som en bøssemager havde fumlet lidt med.
Selv om, det var et meget simpelt system, en Otterup banegevær, skete der nøjagtig det samme, som der sker i en Sauer og de andre i dag.
Siden har jeg set det samme på andre fabrikater af våben, men alle er det på grund af, frygt fra fabrikantens side, for at flytte for meget belastningen ned i aftræk huset.
Første gang, jeg mødte det, på Sauer geværet, var, da de var meget nye og det var på STR 200 modellen og under stor opstandelse
gav det et hul i en tagrende, på en skydebane.
Lidt skrivere med Sauer og der fremkom nogle forsalg, med trykpunkter og meget mere, som ikke var væsentlige, med de lød da meget pæne
og det var da en forklaring, bare ikke på hvorfor det kunne ske.
Senere mødet jeg ikke mindre en 2 pressemeddelelser, i Norge og Sverige, der omhandlede dette, den første var fra 1989 og jeg tror at den anden kom i 1990.
Det var flotte og meget tekniske forklaringer, som dog heller ikke ændrede på at Sauer geværet kunne lave numre, på samme måde som alle andre våben.
Det førte dog til en lille ændring i en produktions og så var vi fri for dette problem, et stykke tid. Det var noget med at ændre en fræser retning på del 103.
Jeg har dog hørt, at det er et stigende problem bland nyere Sauer modeller. Det kunne tyde på, at man har glemt det lidt grundlæggende fra de første år.
Hele miseren ligger i de 2 dele, jeg tror Sauer kalder den ene for Slagboltmøtrik (103)( Salgbolzenmutter), jeg ved ikke om jeg kan lide oversættelsen.
Andre fabrikker kalder det nok noget andet, men ok og den anden del hedder Spændero (704) (Abzugsstollen).
Salgbolt møtrikken sidder forenden af slagstiften og har indgreb ned til aftrækshusets ro.
Slagboltmøtriks “næb” havde oprindelig en negativ vinkel på ca. 3 grader. Hvis roen og Slagboltmøtrik begge var retvinklet ville,
der ikke være nogen påvirkning, der kunne få roen til at forsvinde ned i aftrækshusets, således at slagstiften kunne bevæge sig frem.
Det har senere vis sig, at der kunne være lidt forskel på denne vinkel fra del til del og når så forarbejdningen ikke altid var i top,
sammen med lidt brunering, lidt sand, lidt messingspåner og evt. et hak eller 2, fordi aftrækket er forsøgt adskilt med et stykke hårdt værktøj,
eller bundstykket har været en tur eller 2 på gulvet.
Så har man balladen, man trykker på aftrækkeren og det siger klik, men intet sker.
Så der kun en ting at gøre, fastholde sit sigte og bare røre ved grebet, det er lige meget om man bevæger det op eller ned,
bare en bevægelse med armen og skuddet går.
Der kan faktisk gå helt sport i at ramme på den måde, det kan næsten lade sig gøre, bare målet er stort nok.
Derfor er der også mange guruer, der siger, bare rengør dit aftræk, bare smør dit aftræk, og de har ret, det hjælper for en tid.
Det løser bare ikke problemet, vinklen på Slagboltmøtrik skal være korrekt.
Laver man den for stor, øger man belastningen på aftrækshusets, med skader i dette som følge, f.eks. knækkede stifter m.v.
Når vi er inde på knækkede stifter, så kan jeg sige, jeg har aldrig set en knækket stift, på trods af jeg har mødt geværer, der her skudt mere end 20.000 skud.
Gå bare i gang med polerstift, rund samtidig kanterne lidt på Slagboltmøtrik så bærefladen bliver lidt mindre.
Men olie eller fedt skader ikke.
God fornøjelse med dit Sauer gevær
Her ses hvad Sauer udsendte som meddeles nr. 2 angående Sauer STR200
Som det bemærkes er det på svensk, fordi den daværende produktionschef havde en fortid i Sverige, og konstruktøren havde opholdt sig så meget i Danmark,
at han næsten tale dansk.
Men det der står er ikke brugbart, i hvert tilfælde ikke omkring det problem der her er på tale.
Men det er lidt sjovt at læse, når der i dag er nogen, der sælger Sauer geværet, der siger, at de aldrig har hørt om problemet.
Enten er der tale om meget dårlig hukommelse, eller direkte afmagt.
Dette er ikke kun et Sauer problem, idet jeg har mødt det på rigtig mange våben og forskellige fabrikater,
men når et våben bruges rigtig meget, så får man problemet her først.
god sikker skydning